Wie betaalt voor botsing met zelfrijdende en vliegende auto’s?

Vliegende auto
Het klinkt allemaal spannend, zelfrijdende en vliegende auto’s. Maar met name is het spannend, wie er verantwoordelijk is voor schade als een dergelijke auto een spiegeltje raakt … of erger.

De wetgeving op dit gebied staat nog in de kinderschoenen, maar in de basis gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels die ook voor normale auto’s gelden: de bestuurder draait op voor schade. Als de auto zelf stuurt of de automatische piloot achter het stuur zit, dan is de producent verantwoordelijk. Bij vliegende auto’s speelt veiligheid in de lucht natuurlijk ook een rol.

Dat gaat nog wat leuke rechtszaken opleveren, want om welke producent gaat het dan: de producent van de hardware of de software? Of mag een slachtoffer ook eerst claimen bij de distributeur, zoals dat bij mobiele telefoons het geval is? Is misschien de overheid verantwoordelijk, omdat de speciale indicatoren in het wegennet niet goed zijn aangelegd? In Californië is de eerste rechtszaak al bezig, waarbij Google betrokken is.

Mocht u plannen in deze richting hebben: er is een ontheffing van de RDW en aansprakelijkheidsverzekering vereist voor testvluchten. Klik hier voor meer informatie.

Stay tuned. Deze wetgeving is zeer actueel!

Advertenties

Een gedachte over “Wie betaalt voor botsing met zelfrijdende en vliegende auto’s?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s