Zelfsturende Uber-auto veroorzaakt dodelijk ongeluk

Clipboard01  Waar velen bang voor waren is gebeurd in Arizona, waar zelf-sturende auto een voetganger aanreed, met dodelijke afloop. De Amerikaanse staat Arizona legt experimenten met zelf-sturende auto’s zo min mogelijk juridische belemmeringen op, om innovatieve bedrijven in deze groeisector aan te trekken. Deze vestigen zich nu vooral in buurstaat Californië, die een stuk minder flexibel is in de regelgeving voor pilotprojecten. Extra veiligheidsvoorschriften werden niet nodig geacht. Zie ook: Aansprakelijkheid zelfrijdende en vliegende auto’s.

In de Uber-auto, een Volvo XC90-sportwagen uitgerust met het sensorsysteem van het bedrijf, zat een menselijke bijrijder, verplicht als ‘back-up bij noodgevallen’. Deze back-up bestuurder kon het eerste dodelijke ongeval met een autonome auto niet verhinderen. Er waren geen zichtbare remsporen. Aan het weer lag het niet: het was een heldere zonnige dag.

Volgense de techbedrijven zijn autonome auto’s veiliger dan wanneer er mensen achter het stuur zitten. Mensen kunnen afgeleid worden of slechte chauffeurs zijn, waardoor computer-gestuurde auto’s betrouwbaarder zouden zijn. Uber heeft verschillende vergelijkbare experimenten echter stilgelegd. Plannen van Californië en andere staten om de wetgeving voor experimenten te versoepelen staan op losse schroeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s