Facebook’s privacyschending al jaren bekend

Facebook
Vertrouwelijke persoonsgegevens van 86 miljoen Facebook gebruikers waren (en zijn) te koop voor de hoogste bieder – waaronder ook de gegevens van circa 90.000 Nederlanders.

De ophef hierover is opvallend: iedereen weet al jaren dat deze gegevens te koop zijn. Dat is het verdienmodel van Facebook. Pas nu blijkt dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen en waarschijnlijk ook het Brexit referendum hiermee zijn gemanipuleerd lijkt het belang van privacybescherming door te dringen.

De Amerikaanse wetgeving is niet uitgerust om dergelijk datamisbruik tegen te gaan. Het wordt daar gereguleerd door het consumentenrecht. Het blijkt lastig om een bedrijf als Facebook hiermee te reguleren.

In de EU is de bescherming van persoonsgegevens een fundamenteel recht. De Europese aanpak geldt daarom als voorbeeld voor de wetgevers in de VS. Het moet ook worden afgestemd, omdat de doorgifte van persoonsgegevens aan de VS onder het nieuwe EU-US privacy shield valt. Dit vereist o.m. dat Amerikaanse bedrijven gecertificeerd moeten zijn om met vertrouwelijke persoonsgegevens om te gaan. Facebook had zo’n certificering, maar dat mocht dus niet baten.

Vanaf 25 mei 2018 is in de EU de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De AVG vervangt de EU-privacyrichtlijn. De Wbp komt dan te vervallen, net als de nationale privacywetten van de andere EU-lidstaten. In het zogeheten Privacy Bridges-project wordt momenteel onderzocht hoe de systemen in de VS en EU beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

De schending van de persoonsgegevens kwam aan het licht nadat een klokkenluider van het bedrijf Cambridge Analytica details over de werkwijze van Facebook naar buiten bracht. De veiligheid van gegevens vanuit emails en clouds van Microsoft en Google ligt nu ook onder de loep.

Relevante Europese wetgeving bescherming van persoonsgegevens
– EU-privacyrichtlijn; deze wordt op 18 mei vervangen door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
– Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) : artikel 8.
Dataprotectieverdrag van de Raad van Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s